20.03.2024-Lecție practică la chimie:”DETERMINAREA ACIDITĂȚII LAPTELUI”, desfășurată cu elevii clasei a XII-a, profesor- Ureche Dumitru.🥼🥛🧪🌡️
🥛În controlul calității #laptelui, determinarea acidității acestuia este importantă în aprecierea prospețimii lui. 🥛Prospețimea #laptelui poate fi apreciată în funcție de aciditatea sa, deoarece aceasta crește odată cu timpul de păstrare, datorită acțiunii bacteriilor care fermentează lactoza din lapte, transformând-o în acid lactic. În funcție de nivelul de aciditate, #laptele prezintă comportări diferite în procesele de prelucrare tehnologică, fapt care determină modul de valorificare al acestuia.
🥛Determinarea prospețimii #laptelui poate fi făcută prin mai multe metode: proba cu alcool, proba fierberii și prin titrare cu o soluție bazică de NaOH, neutralizând aciditatea dintr-un anumit volum de lapte.
🥛Aciditatea #laptelui se măsoară în grade Thorner, ce reprezintă volumul soluției de NaOH utilizat la titrarea cantității de lapte studiate.